fbpx
3

IBUBAPA WAJIB BACA – ANAK SELALU DEMAM? SUHU MENCECAH 37°C? APA ITU DEMAM PANAS & SAWAN TARIK?

Skrng musim panas. Kalau pergi hospital, penuh je skrng budak2. Wad2 pon penuh jer time2 musim panas cam gini. Sue tertarik nk kongsi 1 artikal yg sue jumpa. Ce baca. Moga bermanfaat bersama.. Nanti jgn lupa SHARE yer.. Tlg menolong utk ingatkan semua ibu bapa..
.
==========
TANDA2 DEMAM PANAS
==========
.
(+) Suhu badan 37°C dan ke atas.
(+) Badan dan kepala panas, tapi tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru-biruan.
(+) Badan tak berpeluh. Kaki dan tangan sejuk.. badan panas, kepala panas. (kalau tangan, muka, kaki dah biru tu cepat2 bawa klinik/hospital..)
(+) Kalau anak kecil, merengek je… sebab badan tak selesa…
.
==========
APA PERLU BUAT KALAU ANAK DEMAM?
==========
.
(+) Periksa suhu badannya (kerap kali periksa terutama sebelah malam kerana menurut kata nurse hospital, kalau malam lagi cepat suhu meningkat… kadang-kadang kita tak perasan). Suhu normal dlm 36°C. Tapi kalau kita sukat suhu anak dah sampai 37°C tu cepat2 balut dia dgn kain basah.
(+) Kalau anak dah mula demam panas, balut badan anak dengan kain basah. Mandikan dia dengan air sejuk. Mula siramkan kaki dulu kemudian baru badan dan diikuti dengan kepala.
(+) Kalau suhu badan anak masih tak turun, segera bawa ke klinik. Kalau ada simpan ubat masuk buntut tu, masukkanlah kat anak. Kalau tak yakin, cepat-cepat bawa ke klinik, biar doktor buatkan…
(+) Kalau anak demam panas, sentiasa monitor suhu badannya. Kalau boleh simpan termometer dan ubat masuk buntut tu kat rumah. Itu langkah rawatan asas sebelum bawa anak ke klinik.
.
==========
APA PERLU BUAT KALAU ANAK DAH KENA SAWAN TARIK DI RUMAH?
==========
.
(+) Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.
(+) Buka mulut dia. Kalau mulut berbuih, korek mulut dia keluarkan air liur dan buih tu… Jangan biar dia tertelan air liur dia sendiri sebab boleh menyebabkan dia mati lemas/tercekik.
(+) Jangan biar anak ketap gigi.. takut terketap lidah dia…
(+) Jangan masukkan ubat buntut masa anak tengah kejang, biar dia sedar dulu baru basahkan kaki dia dengan air sejuk. Bila dia dah sedar/menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).
(+) Kalau takde ubat buntut kat rumah, bila anak dah sedar tu.. cepat-cepat bawa ke klinik. Doktor akan bagi rawatan selanjutnya.
.
–> Ingat, waktu anak kejang tu… seluruh badan dia kejang… so jgn goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Pastu cepat2 sedarkan dia dengan cara mandikan dengan air sejuk.
.
–> Alirkan air dari kaki dulu dan ke atas… dan bawa ke klinik/ hospital berhampiran. Waktu kejang tu, otak dia berhenti dari menerima oksigen. Sebab tu even kita dah bagi rawatan di rumah, masih kena bawa ke klinik/ hospital utk dapat bantuan oksigen.
.
–> Otak kalau tak dapat oksigen mencukupi dalam masa singkat boleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab tu bahaya sangat2 kalau anak dah kena kejang nih…..
.
–> Sawan ni mungkin boleh datang balik bagi anak-anak yg pernah kena masa demam panas. So setiap kali anak demam, sentiasa la monitor suhu dia.
.
Jom SHARE dgn rakan2 sbg langkah berjaga2.. Moga artikal ni dpt bantu ibubapa diluar sana.
.
Diary Ibu Mengandung & Si Comel – LIKE utk info terkini
.
LIKE Penaja :
.
1. Kekabu KICO – Pengeluar Keperluan Bayi Berasaskan Kekabu Asli 100% No1 Asia
2. KICO Baby Center – Kidz Collection Corner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories